Seza Ne Demek Osmanlıca ?

Ela

New member
Seza ne demek Osmanlıca?

Osmanlıca’da “seza” kelimesi, genellikle gökyüzü, sema veya uzay anlamında kullanılmıştır. Bu terim, geniş bir anlam yelpazesiyle hem fiziksel hem de metafiziksel anlamlarda değerlendirilebilir. Osmanlı döneminde kullanılan bu terim, çeşitli yazılı eserlerde ve edebi metinlerde sıkça karşımıza çıkmıştır.

Seza Kelimesinin Kullanım Alanları

Osmanlıca’da “seza” kelimesi, özellikle şiirlerde ve edebi metinlerde gökyüzü veya sema olarak geçmektedir. Şairler, doğanın güzelliklerini ve kâinatın büyüklüğünü anlatırken sıkça bu terimi kullanmışlardır. Ayrıca Osmanlı coğrafya yazılarında da “seza” kelimesi, gökyüzü manzaralarını veya yıldızların hareketlerini ifade etmek için kullanılmıştır.

Seza Teriminin Tarihi Gelişimi

Osmanlı İmparatorluğu’nda seza kelimesi, Arapça kökenli bir terim olarak kabul edilir. Arap kültüründen gelen bu kelime, zamanla Osmanlı Türkçesi’nde yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. 19. yüzyılda yazılan divan edebiyatı eserlerinde ve diğer yazılı metinlerde seza kelimesine sıkça rastlanır. Özellikle şairler, semavi güzellikleri ve kâinatın sonsuzluğunu anlatırken seza kelimesini tercih etmişlerdir.

Seza ve Edebiyat İlişkisi

Osmanlı edebiyatında seza kelimesi, genellikle manzum ve mensur eserlerde estetik bir anlam taşır. Divan edebiyatı şairleri, seza kelimesini kullanarak tabiatın büyüklüğünü ve kutsallığını dile getirmişlerdir. Ayrıca halk edebiyatında da seza kelimesi, gökyüzünün derinliklerini ve yıldızların ışıltısını anlatan türkülerde ve hikayelerde yer bulmuştur.

Seza Kelimesinin Modern Türkçe’deki Yeri

Günümüz Türkçesi’nde de seza kelimesi, genellikle edebi metinlerde veya şiirlerde kullanılmaktadır. Kelime, Osmanlı Türkçesi’nden günümüze kadar gelen birçok terim gibi dildeki değişimlere rağmen varlığını sürdürmektedir. Şiirlerde veya edebi metinlerde doğa ve evrenin büyüklüğünü ifade etmek için hala tercih edilen bir kelimedir.

Sonuç

Seza kelimesi, Osmanlıca kökenli ve geniş bir anlam yelpazesine sahip bir terimdir. Gökyüzü, sema veya uzay gibi fiziksel ve metafiziksel anlamları içinde barındıran bu kelime, Osmanlı edebiyatında ve kültüründe önemli bir yer tutmuştur. Şiirlerde, yazınlarda ve coğrafya metinlerinde sıkça kullanılan seza kelimesi, Türkçe dilinin zenginliğini ve kültürel mirasını yansıtan önemli bir unsurdur.

Serkan

New member
Seza ne demek Osmanlıca?

Osmanlıca'da "seza" kelimesi, genellikle gökyüzü, sema veya uzay anlamında kullanılmıştır. Bu terim, geniş bir anlam yelpazesiyle
Merhaba araştırmacılar

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ela

• "Sezâ" kelimesi ayrıca, Allahü teâlânın muhâfazasına (korumasına) kavuşmaya vesile olan âyet-i kerîmeler anlamında da kullanılır
Biraz genişletmek istedim, umarım sıkmadım

yilmazbas

Global Mod
Global Mod
Seza ne demek Osmanlıca?

Osmanlıca'da "seza" kelimesi, genellikle gökyüzü, sema veya uzay anlamında kullanılmıştır. Bu terim, geniş bir anlam yelpazesiyle
Merhaba buraya uğrayan güzel insanlar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ela

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, "övmeye, medhetmeye layık" anlamında "seza-yı takriz", "tahkir edilip alçak görülmeye layık olan" anlamında ise "seza-yı tezlil" olarak da kullanılır
Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki

Serkan' Alıntı:
Merhaba araştırmacılar Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ela "Sezâ" kelimesi ayrıca, Allahü teâlânın muhâfazasına (korumasına) kavuşmaya vesile olan âyet-i kerîmeler anlamında da
Ben böyle düşünmüyorum açıkçası @Serkan, özellikle uygulama kısmında durum farklı

Bakec

Global Mod
Global Mod
Seza ne demek Osmanlıca?

Selam maceraperestler

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Ela

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Osmanlıca'da "seza" kelimesi "layık, münasip" anlamına gelir
yilmazbas' Alıntı:
Merhaba buraya uğrayan güzel insanlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ela Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, "övmeye, medhetmeye
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @yilmazbas, özellikle pratik tarafı çok farklı

Bengu

New member
Seza ne demek Osmanlıca?

@Ela okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

yilmazbas' Alıntı:
Merhaba buraya uğrayan güzel insanlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ela Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, "övmeye, medhetmeye
Düşüncene saygı duyuyorum @yilmazbas fakat kendi gözlemlerim seni desteklemiyor

Heyecanli

New member
Seza ne demek Osmanlıca?

Merhaba bilge insanlar

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Ela, gerçekten emeğine sağlık

Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Bengu' Alıntı:
@Ela okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim Düşüncene
Benim de bu konuda kafam karışıktı @Bengu, sayende biraz netleşti