Yeniden Kurmacılık Eğitim Felsefesi Hangi Felsefe Akımından Ilham Almıştır ?

Serkan

New member
Yeniden Kurmacılık Eğitim Felsefesi ve İlham Aldığı Felsefe Akımı

Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi, eğitimde köklü değişim ve toplumsal yenilenme hedefleyen bir yaklaşımdır. Eğitim süreçlerini, toplumun sosyal ve kültürel yapısını yeniden şekillendirme aracı olarak görür. Bu felsefe akımı, ilerlemeci ve pragmatik düşüncelerle şekillenmiş olup, temellerini John Dewey ve George Counts gibi eğitim filozoflarından almıştır. Yeniden Kurmacılık felsefesi, bireylerin toplumsal sorunlara eleştirel bakış açısı geliştirmesi gerektiğini savunur ve bu doğrultuda eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasını amaçlar.

### Yeniden Kurmacılık Eğitim Felsefesinin Felsefi Dayanağı

Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi, temel olarak pragmatizm ve ilerlemecilik akımından ilham almıştır. Pragmatizm, bilgiyi sürekli değişen ve gelişen bir süreç olarak görürken, ilerlemecilik de bireyin deneyimlerinden öğrenmesine vurgu yapar. Yeniden Kurmacılık bu iki akımı birleştirerek, eğitimi toplumsal değişimin bir aracı olarak konumlandırır.

#### Pragmatizmin Etkisi

Pragmatizm, özellikle John Dewey'nin düşüncelerinde kendini gösterir. Dewey, eğitimi yaşamla iç içe bir süreç olarak tanımlar ve bireylerin toplumsal hayata aktif katılımını savunur. Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi, bu yaklaşımdan etkilenerek öğrencilerin pasif bilgi alıcıları olmasını değil, aktif bilgi üreticileri olmasını öngörür.

#### İlerlemeciliğin Etkisi

İlerlemecilik, eğitimi dinamik ve sürekli yenilenen bir süreç olarak ele alır. Bu akım, bireysel gelişimi desteklerken toplumsal sorumluluğu da vurgular. Yeniden Kurmacılık ise ilerlemeciliğin bu özelliğini toplumsal değişimle birleştirerek, eğitimin toplumun dönüşümü için bir araç olduğunu savunur.

### Yeniden Kurmacılık Eğitim Felsefesinin Temel İlkeleri

1. Toplumsal Değişim ve Eğitim İlişkisi: Eğitim sadece bireysel gelişimi değil, toplumsal yapının dönüşümünü de hedeflemelidir.

2. Eleştirel Düşünce ve Yaratıcılık: Öğrenciler, toplumsal sorunlara eleştirel bakış açısıyla yaklaşmalı ve yaratıcı çözümler üretmelidir.

3. Demokratik Eğitim Ortamı: Eğitim süreci demokratik olmalı ve öğrenci katılımını desteklemelidir.

4. Toplumun Yeniden Yapılandırılması: Eğitim, mevcut toplumsal yapıyı analiz ederek daha adil ve eşitlikçi bir düzenin kurulmasına katkı sağlamalıdır.

### Yeniden Kurmacılık Eğitim Felsefesinin Uygulama Alanları

Bu felsefenin en önemli uygulama alanlarından biri eleştirel pedagojidir. Eleştirel pedagoji, eğitimde adalet, eşitlik ve toplumsal bilinç kazandırmayı hedefler. Öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerine aktif katılımını teşvik eder ve toplumsal sorunlara duyarlı bireyler yetiştirmeyi amaçlar.

#### Proje Tabanlı Öğrenme ve Toplumsal Projeler

Proje tabanlı öğrenme, Yeniden Kurmacılık felsefesinin temel ilkelerinden biri olarak karşımıza çıkar. Öğrenciler, toplumsal sorunları analiz eden ve çözüm üreten projelerde aktif rol alırlar. Bu süreçte teorik bilgi, pratik uygulama ile harmanlanarak anlamlı hale gelir.

### Yeniden Kurmacılık Eğitim Felsefesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

**1. Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesinin temel amacı nedir?**

Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesinin temel amacı, eğitim yoluyla toplumsal değişim ve yenilenmeyi sağlamaktır. Öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirerek, sosyal sorunlara duyarlı bireyler yetiştirmek hedeflenir.

**2. Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi ile ilerlemecilik arasındaki fark nedir?**

İlerlemecilik bireysel öğrenme süreçlerine odaklanırken, Yeniden Kurmacılık toplumsal yapının dönüşümüne vurgu yapar. İlerlemecilik daha çok bireysel gelişim üzerinde dururken, Yeniden Kurmacılık eğitimde toplumsal değişimi esas alır.

**3. Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi hangi öğretim yöntemlerini kullanır?**

Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi, proje tabanlı öğrenme, problem çözme ve eleştirel düşünme gibi yöntemleri kullanır. Bu yöntemler, öğrencilerin aktif katılımını ve toplumsal farkındalığını artırmayı amaçlar.

**4. Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesinin eleştirileri nelerdir?**

Bu felsefenin en önemli eleştirisi, toplumsal değişime aşırı vurgu yaparak bireysel gelişimi ihmal etme riskidir. Ayrıca, eğitim sisteminin politize edilmesi tehlikesi de eleştirilen noktalardan biridir.

**5. Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi hangi ülkelerde uygulanmaktadır?**

Bu felsefe genellikle gelişmiş ülkelerde daha fazla kabul görmüştür. Özellikle ABD’deki eğitim reform hareketlerinde bu yaklaşımdan ilham alınmıştır.

### Sonuç

Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi, pragmatizm ve ilerlemecilik temellerine dayanan bir yaklaşımdır. Eğitim yoluyla toplumsal yapının yeniden şekillendirilmesini amaçlayan bu felsefe, öğrencilere eleştirel düşünme ve toplumsal farkındalık kazandırmayı hedefler. Uygulamada proje tabanlı öğrenme ve eleştirel pedagoji gibi yöntemleri kullanarak, demokratik ve katılımcı bir eğitim ortamı yaratır. Eğitimde sadece bilgi aktarımı değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluk bilincini de ön plana çıkarır. Yeniden Kurmacılık, çağdaş toplumların karmaşık sosyal yapısını dönüştürmek için önemli bir eğitim paradigması olarak varlığını sürdürmektedir.