Muayene olduktan sonra tecil hakkı var mı ?

Bengu

New member
Muayene Olduktan Sonra Tecil Hakkı Var mı? Bir Arkadaşın Hikâyesi

Selam dostlar,

Bugün sizlere, geçen ay yaşadığımız bir olayı anlatmak istiyorum. Konu askerlik olunca hepimizin kulağı bir anda dikiliyor biliyorum. “Muayene olduktan sonra tecil hakkı var mı?” sorusu, internette araştıran çok ama işin içine duygular, aile, planlar girince mesele başka bir boyut kazanıyor.

---

Hikâye Başlıyor: Barış’ın Günü

Barış, 25 yaşında, bilgisayar mühendisliği mezunu. Üniversiteyi yeni bitirmiş, elinde taze diploması var. Hedefi, bir yazılım şirketinde işe girmek ve birkaç yıl tecrübe kazanmak. Ancak askerlik, planlarının ortasında duruyor.

Geçen ay, Barış askerlik şubesinden gelen çağrı kâğıdını aldı. “Muayene olacaksın” diyordu. “Daha tecilim vardı sanıyordum” dedi önce. Ama meğer öğrenci iken olan tecil süresi bitmiş. Barış mecburen muayene gününü aldı.

O gün yanında iki arkadaşı vardı:

- Emre: Çözüm odaklı, pratik düşünen, hep plan yapan tip.

- Selin: Empatik, dinleyen, duygulara önem veren, her olayı insani açıdan yorumlayan.

---

Muayene ve Sürpriz Gerçek

Muayene günü geldiğinde, Barış’ın aklında tek bir soru vardı: “Eğer muayene olursam, sonradan tecil isteyebilir miyim?”

Doktor ve askerlik şubesindeki görevli arasında gidip geldikten sonra öğrendi ki, muayene olduktan sonra da bazı durumlarda tecil hakkı var.

Ama işin püf noktaları var:

- Yeni mezunsanız ve diplomayı teslim etmediyseniz, tecil işlemi hâlâ yapılabiliyor.

- Yüksek lisansa kayıt gibi bir nedeniniz varsa, muayeneden sonra bile tecil işlemi için başvurabilirsiniz.

- Ancak yoklama kaçağı veya bakaya durumu oluşmuşsa iş zorlaşıyor.

---

Emre’nin Stratejik Planı

Emre hemen devreye girdi:

> “Bak kanka, sen diplomayı aldın mı? Tamam, mezuniyet belgesini al, hemen e-devlet’ten yüksek lisans başvurularını takip et. Bir yere kayıt yaptır, sonra askerlik şubesine ver. Bu sayede muayeneden sonra bile tecil alabilirsin.”

Emre’nin bakış açısı tamamen stratejik. Olayı adım adım çözüme götüren, riskleri azaltan bir yol çizdi.

---

Selin’in Empatik Yaklaşımı

Selin ise farklı bir yerden yaklaştı:

> “Barış, önce senin gerçekten ne istediğini bilmen lazım. İşe gireceksen, tecil hakkını kullanmak mantıklı. Ama belki de hemen gidip askerliği bitirmek seni psikolojik olarak rahatlatır. İki sene sonra yeniden bu stresle uğraşmazsın.”

Selin, olayın sadece “nasıl yapılır” kısmına değil, Barış’ın hayatındaki etkisine odaklandı.

---

O Karar Anı

O gün şubeden çıkarken Barış’ın kafasında iki ses vardı:

- Emre’nin sesi: “Plan yap, tecil al, önce işini kur.”

- Selin’in sesi: “Hayat planı sadece takvim değil, duygular da var.”

Barış eve gitti, ailesiyle konuştu. Babası “Önce git, gel rahatla” dedi. Annesi ise “Bir iş bul, düzenini kur, sonra gidersin” diye düşündü.

---

Gerçekler ve Yasal Dayanak

Biraz da net bilgi verelim ki hikâye sadece duygusal kalmasın:

- Askerlik Kanunu’na göre, yoklama yaptırdıktan sonra bile, eğitim, sağlık veya diğer kanuni nedenlerle tecil hakkı talep edebilirsiniz.

- Yoklama kaçağı değilseniz, işlemler daha kolay.

- Muayene sonrası tecil için genellikle belge sunma zorunluluğu var (öğrenci belgesi, sağlık raporu vb.).

---

Barış’ın Seçimi

Barış sonunda Emre’nin planına yakın bir yol izledi. Bir yüksek lisans programına kayıt oldu, belgeleri teslim etti ve muayeneden sonra tecil hakkını kullandı. Şimdi hem çalışıyor hem de yüksek lisans yapıyor.

Ama hâlâ arada bir Selin’e dönüp, “Acaba askerliği bitirseydim daha mı iyi olurdu?” diye soruyor. Selin ise gülerek,

> “Hayat zaten biraz ‘acaba’larla güzel, sen yolunu çizdin, devam et.”

> diyor.

---

Forumdaşlara Sorular

Siz olsaydınız Barış gibi mi yapardınız, yoksa Selin’in dediği gibi hemen gider miydiniz?

Muayene sonrası tecil hakkını kullanan var mı aramızda?

Belki de birinizin tecrübesi, bu satırları okuyan başka bir arkadaşın hayatını etkileyecek.

Hadi, hikâyeyi sizin yorumlarınızla devam ettirelim.