Tam 5 yıl boyunca bedenine sabun değdirmeyen hekim, bunu niye yaptığını deklare etti

celikci

New member
Bir hekim, paradan ve vakitten tasarruf etmek ve cildinin mikrobiyomunun gelişmesine müsaade vermek emeliyle bedenini tam beş yıl boyunca sabunla yıkamamak üzere olağan dışı bir karar aldı. Dr. James Hamblin, daha evvelki tıp mesleğinden fazla gazetecilik yapmak için Brooklyn’deki küçük bir daireye birinci taşındığında bu projeye başladı. Clean isimli kitabında, bunun bir kısmının masrafları azaltmakla ilgili olduğunu açıklıyor ve günde yaklaşık 30 dakika yıkanırsanız ömrünüz boyunca yaklaşık iki yılınızı yıkanarak geçirdiğinizi fark ettiğini söylüyor.

Lakin, projenin gerisindeki asıl sebep epeyce daha farklı. Today ile yaptığı bir röportajda Hamblin, “ömrümde epey fazla azaltma yapıyordum ve o sırada cilt mikrobiyomunu öğrenmeye başladım” dedi. Hekimin açıklamaları şöyle devam etti: “Bağırsak mikrobiyomu üzere – içimizde yaşayan trilyonlarca mikrop var – cildimizin her yerinde de (mikrobiyom) yaşıyor ve bu, şayet her vakit aslında birden fazla büsbütün sağlıklı, ve hatta bizim için faydalı olan mikroplarla kaplıysak yaptığımız biroldukça hijyen, cilt bakımı ve paklık rejiminin gayesinin tam olarak ne olduğunu görmeye çalışmakla ilgili kimi deneylere yol açtı.

Bağırsak mikrobiyomunun faydalarını ve bağırsak sıhhatinden ruh halinize kadar her şeyle nasıl irtibatlı olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur. nazaranceli olarak kısa bir süre evvel, bilim insanları cildinizin biyomunu ve sıhhatinizi nasıl etkilediğini daha fazla incelemeye başladı. İnsanların fazlaca sık duş aldıklarına ve cilt sıhhatinde rol oynayan potansiyel olarak yararlı bakteriler de dahil olmak üzere kendi mikrobiyomlarına ziyan verdiğine dair kanılar bulunuyor. Akne üzere durumların kısmen cildin olağan mikrobiyomunun bozulmasından kaynaklanabileceğine dair deliller da var.

Natürel ki duş almamanın olumsuz yanları da var ve bunların en sıradanlerinden biri, başka insanların bu fikrin iğrenç olduğunu söylemesi. James de elbette bu durumla karşılaştı. Ayrıyeten hijyen ve COVID-19 salgını niçiniyle ellerini yıkamaya devam etti. Lakin, duş alırken aldığı beden kokusunun, duş almadığı senelerdaki kadar bariz olmadığını fark etti.

Guardian’a “Cildim yavaş yavaş daha az yağlı hale geldi ve daha az egzama lekesi oluştu” dedi ve devam etti: “Çam ağacı yahut lavanta üzere kokmuyordum lakin hem de deodoranta bulanmaya alışmış koltuk altlarım bir gün (deodorantsız) geçtiğinde aldığım soğanlı beden kokusu üzere kokmuyordum.

Hamblin, AB’de şahsi bakım mamüllerinde bulunan 1.500’den çok kimyasalın yasaklandığını yahut kısıtlandığını, ABD’de ise bu sayının yalnızca 11 olduğunu belirterek kozmetik sanayisinin kendisini de eleştiriyor. Bunu göstermek için, “Erkekler için Kusursuz Cilt Bakımı” sloganıyla kendi cilt bakım şirketini kurdu ve şimdi rastgele seçilmiş materyaller içeren eserler sattı. Her şey yolunda ve yasaldı.

bir daha de, öbür bireylere duş almadan hayat üslubunu tavsiye etme konusunda utangaç gözüküyor: “Bu yaklaşımı herkese tavsiye etmek için burada değilim. Birfazlaca istikametten vahim göründüğü kesin. Lakin hem de hayatımı da değiştirdi.