Suda ‘acil tedbir’ daveti: Artırım oranı yüzde 40’ı geçti

bencede

New member
Hükümetin temel besin mamüllerinde KDV indirimine gitmesine karşın fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı. Bilakis biroldukca eserin etiketine artırım geldi. Son olarak su fiyatları da artmaya başladı.

Geçen ay 5 litrelik Hayat Su 9 liradan satılırken, bugün marketlerde 10,50 liraya yükseldi. Tıpkı biçimde Erikli 11,50 lira, Munzur Su ile 12 lirayı buldu. Ayrıyeten metrobüs duraklarında satılan suyun tanesi 1 liradan 2,5 liraya, 19 litre damacana su fiyatı ise 24 liradan 30 liraya çıktı.

‘SU FİYATLARININ ARTMASINDA İKİ niye VAR’

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre;
İstanbul Gazoz, Su, Şerbet, Boza, Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Lideri Ahmet Turan Akkaya, su bölümünün büsbütün yabancılaştığını belirterek kelamlarına şöyleki devam etti:

“Su fiyatlarının artmasında iki niye var. Birincisi maliyet kalemlerindeki artış. Ambalaj, nakliye, depolama ve işçiliğe artırım geldi. KDV indirimi bu artırımları bir nebze olsun törpüledi. Vergi indirimi olmasa fiyatlar fazlaca daha yüksek seyredecekti. İkinci ve en büyük niye ise su markalarının yabancıların elinde olması. İstedikleri üzere at koşturuyorlar. Pazarın yüzde 90’ı global markaların denetiminde. birlikte hareket ederek fiyatı belirliyorlar. Market kârları da uğraşı. Tüm bunlar su artırımının en temel niçinleri. Yoksa su çıkarmak büyük para değil.”

‘ACİL ÖNLEM ALINMALI’

“Su kesiminde acil yerlileşme şart” diyen Akkaya “Rahmetli Turgut Özal vaktinde su ve ekmek acil besin hususu olarak kabul edildi ve fiyatlar denetim altında tutuldu. Fakat dalın yabancıların eline geçmesiyle bu nizam bozuldu. İvedilikle yerlileşmeye yönelik adım atılmalı. Gerekirse devlet bu işi kaynağında denetim etmeli. Zira su petrolden daha bedelli hâle geliyor” sözlerini kullandı.