Prof Dr. Veysel Ulusoy’dan Bakan Varank’a karşılık: ENAG enflasyonu TÜİK’tilk evvel açıklıyor

bencede

New member
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Dünya gazetesi müellifi Erdem Oğuz’a söylemiş olduği “ENAG tıpkı İTO üzere enflasyonu her ayın 1’inde açıklayabilir” sözlerine Enflasyon Araştırma Kümesi (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy’dan karşılık geldi.

Cumhuriyet’ten Didem Ernez’e konuşan Ulusoy, “ENAG bilhassa yönetilen ve yönlendirilen fiyatları TÜİK sepetinden almaktadır. Bu fiyatlar ekseriyetle devletin denetim ettiği eğitim sıhhat ve alkollü içecekler üzere kümesi oluşturmaktadır. Bunun fiyat yapısı da büsbütün TÜİK’ten elde edilmektedir. ENAG ın sepetin yüzde 20’sini bilhassa TÜİK’ten aldığı için dataları TÜİK’le birlikte sunması gerekiyor. ötürüsıyla TÜİK’le tıpkı vakit içinderda enflasyonu açıklamak bizim ENAG ailesinin bir sonucudır” dedi.

ENAG, TÜİK’TEN EVVEL AÇIKLIYOR

Ulusoy konuşmasına şöyleki devam etti:

“Sayın Bakanın dediğinin aksine ENAG, TÜİK’ten daha evvel dataları açıklamaktadır. TÜİK saat 10.00’da açıklarken biz ENAG ailesi olarak saat 09.30 civarı açıklıyoruz. TÜİK’i takip ettiğimiz kavram yalnızca yüzde 20’lik kısım. Genelde fiyatı değişmeyen, artırımlarıyla fiyatı düzeyiyle devlet tarafınca belirlenen dataları TÜİK’ten alıyoruz. ötürüsıyla bu yersiz bir tartışma. Günü belirlenmesi yahut evvelinde açıklanmasının hayat pahalılığını etkileyecek bir yapıya sahip olmadığı açıktır”

NE OLMUŞTU?

Dünya gazetesi müellifi Onur Oğuz bugünkü yazısında Bakan Varank’ın kendisini arayarak ENAG’ın TÜİK’le tıpkı anda enflasyon oranını deklare ettiğını belirttiğini ve “ENAG, öğretim üyelerinin kurduğu sivil bir inisiyatif ve resmi bir vasfı yok. Tıpkı İTO üzere her ayın 1’inde açıklayabilir.” söylemiş olduğini aktarmıştı.