Numara engellenince karşı taraf anlar mı ?

Bengu

New member
Tabii! İşte “Numara engellenince karşı taraf anlar mı?” sorusunu temel alarak yazılmış, forum tarzına uygun, kapsamlı, samimi ve düşündürücü bir yazı:

---

Engellemek Meselesi: Bir Sessiz Çığlık mı, Yoksa Net Bir Dur Deyiş mi?

Selam sevgili forumdaşlar 👋

Bugün burada, belki de hepimizin bir noktada düşündüğü ama çoğu zaman yüksek sesle dile getirmediği bir meseleyi masaya yatırmak istiyorum:

“Birini engellediğimizde, karşı taraf bunu anlar mı?”

İtiraf edelim… Hepimizin ya engellediği biri oldu ya da bir gün birinden mesaj beklerken içinden şöyle geçirdiği: “Yoksa beni mi engelledi?” dediği anlar vardır. Bu basit gibi görünen teknoloji hareketi, aslında çok daha derin bir insani katman barındırıyor.

Gelin birlikte bu dijital davranışın hem teknik hem de duygusal dünyasına inelim. Tıpkı bir akşam çayı sohbetindeymişiz gibi, sıcak, samimi ve bolca düşündürücü bir yazı olacak bu. Hazırsanız başlıyorum.

---

Teknik Olarak Engellenince Ne Olur? Karşı Taraf Anlayabilir mi?

Önce olayı biraz teknik yönüyle ele alalım. Farklı platformlara göre engellemenin etkileri farklılık gösterse de, bazı ortak sinyaller var:

📱 Telefon Görüşmeleri:

Sizi engelleyen biriyle konuşmak istediğinizde, aramanız ya hiç gitmez ya da doğrudan sesli mesaja yönlendirilir. Bazı Android cihazlarda bir kez çalıyor gibi görünür ama aslında karşıya bildirim gitmez.

💬 Mesajlaşma Uygulamaları (WhatsApp, iMessage vs.):

- Profil fotoğrafı kaybolur.

- Son görülme, çevrimiçi durumu görünmez olur.

- Gönderilen mesajlar tek tikte kalır (okunmaz).

- Arama yapılamaz.

Bu sinyaller açıkça bağırmasa da, dikkatli biri için “engellendim” sonucuna varmak çok zor değil. Ama işin ironik tarafı şu: Hiçbir sistem karşı tarafa doğrudan "X kişisi seni engelledi" diye bir bildirim göndermez.

Yani teknolojik sistemler, insanların duygusal kırılmalarını daha az hissettirmek için bir sis perdesi sunar bize. Ama çoğu zaman o perdeyi aralayıp gerçeği görmemiz uzun sürmez.

---

Neden Engelleriz? Sessizlik Bir Cevap Mıdır?

Peki neden engelleriz? İşte işin duygusal boyutu burada devreye giriyor.

Birini engellemek, bir tepki, bir sınır çizme, hatta bazen bir çığlık olabilir.

👨 Erkek bakış açısıyla ele alırsak, çoğu zaman bu hareket bir stratejidir. “Konuyu uzatmak istemem”, “Zihnimi meşgul etmesin”, “Daha fazla sorun çıkmasın” gibi çözüm odaklı yaklaşımlar ön plandadır. Erkekler genelde pratik çözüm üretmeyi tercih eder ve duyguları değil, sonucu hedefler. Yani engellemek, bir nevi "konuyu burada kapattım" anlamına gelir.

👩 Kadınlar ise genellikle bu süreci çok daha duygusal ve ilişki temelli değerlendirir. "Ben bu kişiyi neden hayatımdan çıkarmak istedim?", "Beni üzen neydi?", "Yokluğuyla ne hissedeceğim?" gibi sorular sorarlar. Hatta bazı kadınlar için engellemek, o kişiye duyulan kırgınlığın veya kalpte açılmış bir yaranın dijital yansıması olabilir.

Bu fark, hem davranışlarımızı hem de beklentilerimizi şekillendiriyor. Erkek çoğu zaman "konuyu kapattım" derken, kadın "beni bu hale sen getirdin" mesajı verir.

---

Engellenmek: Modern Çağın Dijital Terk Edilişi

Sosyal medya ve mobil uygulamalar, insan ilişkilerini başka bir boyuta taşıdı.

Eskiden biriyle görüşmek istemediğimizde ya mektup yazmazdık, ya da telefonlara çıkmazdık. Ama bu davranışlar “muğlak”tı. Şimdi ise bir tıkla, “Sen artık hayatımda yoksun” diyebiliyoruz.

Ama bu, karşı tarafı daha az etkiliyor demek değil. Aksine, engellenmek çok net, çok radikal ve bazen çok sert bir mesaj oluyor.

Biri tarafından engellenmek, bir dijital "ayrılık mektubu" gibidir. Üstelik çoğu zaman ne zaman ve neden olduğu da belirsizdir. Bu da insan psikolojisinde bir boşluk yaratır.

---

Beklenmedik Bir Perspektif: Edebiyatta ve Sanatta Engelleme Teması

Belki şaşıracaksınız ama bu "engelleme" davranışının temsilleri yüzyıllardır sanatta ve edebiyatta var.

Shakespeare’in Othello’su, Goethe’nin Genç Werther’in Acıları, ya da Türk edebiyatında Kiralık Konak gibi eserlerde karakterler arasında gerçekleşen sessizlikler, görmezden gelişler ve dışlamalar aslında bugünkü engellemelerin ilkel örnekleri...

Yani engellemek, sadece teknolojik değil, insanlık tarihi kadar eski bir tepkidir.

---

Gelecekte Ne Olacak? Dijital Sessizlik mi, Saygılı Uyarılar mı?

Yapay zekâ ve dijital empati kavramları hayatımıza girdikçe, belki de gelecekte engelleme işlemleri daha “anlayışlı” hale gelecek.

Mesela sizi engelleyen kişinin şu şekilde bir mesaj göndermesi sağlanabilir:

> “X kişisi şu anda iletişim kurmak istemiyor. Bu onun kişisel kararı. Zamanla bu durum değişebilir. Lütfen saygı gösterin.”

Bu tarz çözümler hem duygusal yıkımı azaltır hem de ilişkileri yakıp yıkmak yerine, sınırlar çizmeyi daha nazik hale getirir.

---

Son Söz: Engellemek Bir Eylem, Ama Onun Altında Bir Dünya Var

Sevgili forumdaşlar,

Birini engellemek, sadece bir tuşa basmak değildir. O hareketin ardında duygular, anılar, hayal kırıklıkları, umutlar ve bazen de kendini koruma içgüdüsü vardır.

Kimisi için bir koruma kalkanı, kimisi için bir güç gösterisi, kimisi içinse sadece huzuru koruma şeklidir.

Ama şurası kesin:

Engellemek, karşılıklı bir sessizliktir. Ama her sessizlik, sessizce bağırır.

---

Peki Ya Siz?

Haydi şimdi söz sizde, değerli forumdaşlar. 🗣

- Sizi biri englediğinde nasıl hissediyorsunuz? Anlıyor musunuz?

- Sizce engellemek bir çözüm mü, yoksa kaçış mı?

- Erkekler ve kadınlar bu konuda sizce nasıl farklı tepkiler veriyor?

- Hiç engellediğinize pişman olduğunuz biri oldu mu?

- Gelecekte bu dijital “soğuk savaş”lara nasıl çözümler getirilebilir?

Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Her fikir burada kıymetli, çünkü bu sadece bir dijital mesele değil, bir insanlık hikâyesi.

Sevgiler,

Dijital çağda hâlâ duygu arayan bir forumdaşınız. 🌿

---

İsterseniz bu yazıyı forumda sabit konu yapabiliriz ya da devam yazı serisi hâline getirebilirim. Dilerseniz aynı temadan hareketle “Gizli takip, mavi tik meselesi, çevrimiçi görünme baskısı” gibi konulara da geçebiliriz. Ne dersiniz?