Kavcıoğlu’dan kıymetli kur ve enflasyon açıklaması

bencede

New member
Konya Sanayi Odası (KSO), Türkiye Cumhuriyet (TCMB) Lideri Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile Konya Sanayi Odası (KSO) üyesi sanayicileri buluşturdu.

Konya Sanayi Odası Lideri Memiş Kütükcü’nün konut sahipliğinde online olarak gerçekleştirilen görüşmede, yeni ekonomik değerlendirmeler yapılırken, Konyalı endüstriciler taleplerini ve görüşlerini Lider Kavcıoğlu’na iletti.

“Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi” istişare toplantısının açılışında konuşan KSO Lideri Memiş Kütükcü, Konya endüstrisi hakkında bilgi vererek, kentin 11 organize sanayi bölgesi, 80’e yakın sanayi sitesi ve öteki üretim tesisleriyle tam bir sanayi kenti olduğunu söylemiş oldu.
Konyalı sanayicilerin 80’in üzerinde dalda üretim yaptığını söz eden Kütükcü, “Üretimde, düşük teknolojiden süratle uzaklaşan, yüzde 45.7 hisse ile orta-yüksek teknolojiye odaklanan ve yüksek teknolojiyi hedefleyen bir sanayi alt yapısına sahibiz. Son 10 yılda ihracatımızı 2.5 kata yakın artırarak, geçtiğimiz yıl 2 milyar 998 milyon ile tüm vakit içinderın ihracat rekorunu kırdık. İnşallah bu yılı da yeni bir rekorla tamamlayacağız. Ayrıyeten 2.990 ihracatçı firmamızla, 187 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuştu.

KÜTÜKCÜ’DEN ENFLASYON VE İŞLETME SERMAYESİ VURGUSU

Konuşmasında gerçek dalın muvaffakiyetlerinin sürdürülebilir olmasında Merkez Bankası’nın aldığı kararların son derece kritik olduğunu lisana getiren Kütükcü, Merkez Bankası’nın piyasaları olumlu tarafta etkileyen, gerçek bölümün motivasyonunu yükselten tüm adımlarını bedelli bulduklarını söz ederek, Lider Kavcıoğlu’na teşekkür etti. Kavcıoğlu’na Konyalı sanayicilerin taleplerini ileten Kütükcü, yüksek enflasyon ve işletme sermayelerinde yaşanan erimenin şu anda gerçek dalın en kıymetli iki sorunu olduğunun altını çizerek, “Emtia ve güç başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan fiyat artışlarından dolayı, önemli bir enflasyon baskısı altındayız. Bu enflasyon baskısı da işletmelerimizin sermayesini adeta eritiyor. Sürdürülebilir bir yatırım ve üretim ortamı için iş dünyamızın, işletme sermayelerini güçlendirecek yeni finansal sistemlere gereksinimi var” dedi.

Konuşmasında itimat ve istikrar vurgusu da yapan Kütükcü, “Fiyat istikrarı, enflasyonla aktif uğraş, finansal istikrar, uygun çalışan bir piyasa gözetim-denetim sistemi, proaktif idare anlayışı ve tüm bunlardan beslenen itimat ve istikrar ortamının sarsılmaz bir biçimde inşa edilmesi iş dünyasının vazgeçilmezidir. Bu manada Konya iş dünyası olarak, Merkez Bankamızın, bakanlıklarımızın, tüm kurum ve kuruluşlarımızın inanç ve istikrarı destekleyen, attığı ve atacağı her adımın destekçisiyiz” halinde konuştu.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT İSTİKRARI CARİ İSTİKRAR İLE SAĞLANABİLİR”

TCMB Lideri Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu da, Merkez Bankası’nın enflasyonla gayret konusunda yürüttüğü çalışmalara değindi. Kavcıoğlu, enflasyonla çaba konusunda faal çalışmalar yürüttüklerini, fakat kurlarındaki oynaklığın giderilmesi ve enflasyonun düşmesi için Merkez Bankası’nın gayretine tüm kesitlerin takviye vermesinin değerli olduğunu tabir etti. Türkiye iktisat modelinin yatırım, üretim ve ihracat odaklı olduğunu, Merkez Bankası olarak bu modeli güçlendirmek için epey değerli finansal enstrümanlar geliştirdiklerini lisana getiren Kavcıoğlu, “Sürdürülebilir fiyat istikrarı cari istikrar ile sağlanabilecektir. Merkez Bankası olarak, yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemek, kapasite kullanım oranlarını artırmak, ithal edilen mamüllerin Türkiye’de üretilmesini sağlamak için üzerimize düşen her neyse onu yapıyor, iş dünyasının finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz” diye konuştu.

Kavcıoğlu, ilgili düzenlemelerde belirtilen taahhütleri veren firmalara yüzde 9 faiz oranı ile bankalar aracılığıyla reeskont ve yatırım kredisi kullandırdıklarını belirterek, şunları söylemiş oldu: “Türkiye iktisat modelinin işleyebilmesi için finansa erişimde uzun vadeli TL kredilerinin fazlaca değerli olduğunu düşünüyoruz. Tüm siyasetimizi buna nazaran oluşturduk. İş dünyamıza, yüzde 9 ile ihracat artışı yahut ithal ikamesi sağlayacak yatırımlar için bankalar aracılığıyla kredi kullandırıyoruz. Bu kredilere firmaların erişimi ve limit noktasında bir sorun yok. Firmalara uzun vadeli TL kullandırılmasını sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz.”

LİDER KAVCIOĞLU’NDAN KONYA ENDÜSTRİSİNE ÖVGÜ

Konuşmasında Konya endüstrisinden de övgü ile bahseden Lider Kavcıoğlu, Türkiye’nin ihracatı, borçlanması, gerçek dalın döviz borcu alanlarında gelişmekte olan ülkeler coğrafyasında müspet ayrıştığını, Konya’nın burada hayli büyük hissesi olduğunu kaydetti. Lider Kavcıoğlu, “Türkiye’nin ihracatı, ithalatı, borçlanması, bütçe açığı, gerçek dalın döviz borcu hususlarında, kendi alanımızdaki ülkelerden daha uygun olduğunu görüyoruz. Bunda Konya’nın da hayli büyük hissesi var. Konya, 180’den çok ülkeye gerçekleştirdiği 3 milyar dolar ihracatı ile büyük katkı sunuyor. Kentin, OSB’lerini, fabrikalarını gezmiş biri olarak bunu fazlaca uygun biliyorum” dedi.

Lider Kavcıoğlu, konuşmasının akabinde Konyalı sanayicilerin sorularını yanıtladı.