Dairenin kaç köşesi vardır ?

Bakec

Global Mod
Global Mod
Merhaba dostlar,

Bir Sohbetle Başlayan Merak

Geçen gün parkta yürüyüş yaparken çocukların taşlarla şekiller çizdiğini gördüm. Birisi yere büyük bir daire çizmişti. Yanında duran küçük bir çocuk merakla sordu: “Dairenin kaç köşesi vardır?” O an gülümsedim. Çünkü çok basit gibi görünen bu soru, aslında hayata bakışımızı gösteren derin bir muamma gibiydi. İşte size o an zihnimde başlayan, dostlarla yapılan sohbetin hikâyesi…

---

1. Bölüm: Masadaki Soru

Bir kafede oturuyorduk. Masada dört kişiydik:

- Mert, stratejik düşünen, hep çözüm odaklı olan.

- Cem, aynı şekilde analitik ama biraz esprili.

- Elif, empatiyle yaklaşan, her şeyi ilişkiler üzerinden okuyan.

- Derya, daha duygusal, insanların hislerini önemseyen biri.

Çaylarımızı yudumlarken çocukların sorusu aklıma geldi, sordum: “Arkadaşlar, sizce dairenin kaç köşesi vardır?”

Mert kaşlarını kaldırdı, hemen matematiksel bir tavırla yanıtladı: “Daire tanım gereği köşesizdir. Çünkü köşe dediğin şey, iki doğrunun birleştiği noktadır. Dairede ise sürekli bir eğrilik var.”

Elif gülümsedi, “Ama küçük çocuğun gözünden bakarsan, daire de bir şekil. Belki onun için o da köşeli gibi gelebilir. Çocuk duygusuyla soruyor.” dedi.

---

2. Bölüm: Erkeklerin Stratejik Çözüm Arayışı

Cem söze atladı: “Bence köşe yok ama teorik olarak her nokta köşe kabul edilebilir. Çünkü daire sonsuz noktadan oluşur. O zaman dairenin sonsuz köşesi vardır!” dedi ve kahkahasını bastı.

Mert ona destek verdi: “Matematikte böyle şeyler var. Bir bakışla sıfır, diğer bakışla sonsuz. Stratejik düşünürsen mesele, tanımı netleştirmektir. Eğer köşe, ‘keskin dönüş noktası’ demekse dairede yok. Ama köşe, ‘nokta’ demekse sonsuz var.”

İki erkek, meseleyi çözüm odaklı bir biçimde sistematik olarak masaya yatırıyordu. Onlar için soru, kesin cevabı bulunması gereken bir denklem gibiydi.

---

3. Bölüm: Kadınların Empatik Yaklaşımı

Elif söz aldı: “Ben çocuğun gözünden düşünüyorum. Belki o, köşeyi güvenli bir durak gibi hayal ediyor. Dairede ise hiç durak yok, sürekli akış var. Çocuk belki ‘nerede duracağım?’ diye soruyor.”

Derya da ekledi: “Evet, hatta insan ilişkileri gibi. Bazı insanlar köşeli, net çizgileri var. Bazıları da daire gibi, sürekli akışkan, belli bir sınırı yok gibi. Dairede köşe aramak, aslında insanın hayatta ‘sabit bir yer’ aramasına benziyor.”

Masaya derin bir sessizlik çöktü. Erkeklerin stratejik matematiği ile kadınların empatik benzetmeleri arasında köprü kurulmuştu.

---

4. Bölüm: Fikirlerin Çatışması ve Uzlaşma

Mert yeniden söze döndü: “Ama bakın, çocuklara yanlış bilgi vermeyelim. Köşesi yok deyip noktayı koymak lazım.”

Elif itiraz etti: “Ama onların sorusunu küçümsememek gerek. Çocuk hissettiği şeyi soruyor. Ona doğrudan ‘yanlış’ dersen hayal gücünü kırabilirsin.”

Cem biraz arabuluculuk yaparak güldü: “O zaman şöyle diyelim: Matematik öğretmenine sorarsan köşesi yok, hayal gücüne sorarsan sonsuz köşesi var.”

Derya başını salladı: “Evet, aslında en güzel cevap bu. Gerçek de hayal de aynı çemberin içinde yer buluyor.”

---

5. Bölüm: Forumda Paylaşılacak Ders

O sohbetten sonra anladım ki, basit bir soru bile farklı bakış açılarını ortaya çıkarıyor. Erkekler, çözüm odaklı ve stratejik düşünceyle meseleyi netleştirmeye çalışırken; kadınlar, empatik ve ilişkisel yönleriyle konunun duygusal ve hayali boyutunu açığa çıkarıyor.

- Mert ve Cem’in yaklaşımı: “Tanım net, sonuç kesin. Ya sıfır ya sonsuz.”

- Elif ve Derya’nın yaklaşımı: “Soruyu soran kişinin dünyasını anlamak gerek. Bazen köşe, sadece duygusal bir ihtiyaçtır.”

Bu iki bakış birleştiğinde ortaya daha bütünsel bir cevap çıkıyor: Dairenin köşesi yok, ama hayal gücünde sonsuz köşesi olabilir.

---

6. Bölüm: Hayattan Bir Pay

Sonra düşündüm, hayat da bir daire gibi değil mi? Hep dönüyoruz, sürekli bir akış. Bazen köşe arıyoruz: bir mola, bir güven noktası, bir köşe başı. Ama aslında hayat bize hep akışla ilerlemeyi öğretiyor. Köşeleri biz yaratıyoruz: sevdiklerimizle kurduğumuz bağlarda, verdiğimiz kararlarda, attığımız adımlarda.

Belki de o çocuğun sorduğu soru, aslında hepimizin içinde gizlenen soruydu: “Nerede durabilirim? Neresi güvenli?” İşte o zaman empatiyle bakınca, dairenin köşesi, aslında bizim hissettiğimiz bağlarda saklı oluyor.

---

Sonuç

Forum dostları, dairenin kaç köşesi olduğunu tartışırken, fark ettim ki mesele sadece matematiksel bir problem değil. Bu, aynı zamanda hayata nasıl baktığımızın bir aynası.

- Stratejik düşünürseniz: Köşesi yok.

- Soyut düşünürseniz: Sonsuz köşesi var.

- Empatik düşünürseniz: Köşeler, insanların kalplerinde saklı.

Ve belki de en güzel cevap, bunların hepsini kucaklayan cevap: Dairenin köşesi yoktur, ama her insan kendi köşesini içinde taşır.

Sevgiyle kalın,

Bir dostunuz.