Bilim insanları, data transferinde çığır açacak büyük bir gelişimin yaşandığını deklare ettilar

celikci

New member
Bilim kurgu sinemalarında insanların bir yerden bir yere ışınlandığını sık sık görüyoruz. çabucak hemen bunu beşerler için yapamıyor olsak da, dataları ışınlamaya bir adım daha yaklaşmış üzere görünüyoruz.

Bilim insanları bilgileri “kübit ışınlama” ismi verilen bir formülle göndermek için bir yol bulduklarını deklare ettilar. Bu usulle bilgiler bir iletken, mesela bir optik kablo üzerinden değil, direkt ve bir aracı kullanmadan gayeye gönderilebiliyor.

Nature mecmuasında yayınlanan bir makalede, Hollanda Delft Üniversitesi’den bir küme fizikçi kübit ışınlama konusunda geliştirdikleri sistemi deklare ettilar.

Kuantum bilgisayarlar bir müddetdir kullanılıyor. Hatta Google, klâsik bir bilgisayarda imkansız olan deneyi bir kuantum bilgisayar üzerinde gerçekleştirmeyi başararak “kuantum üstünlüğünü” elde etti. Fakat kuantum bilgisayarların tam kapasite ile çalışması için kübit ışınlamanın da gerçekleşmesi gerekiyor, bu da bizi kuantum internet çağına taşıyacak adım olacak.

Kuantum bilgisayarlar temel olarak klasik bilgisayarlardan farklıdır. Olağan bir bilgisayar dataları bitler halinde depolarken, kuantum bilgisayarlar kübitlerde depoluyor. Bir kübit tıpkı anda birden çok kıymete sahip olabiliyor. Bu yüzden de klasik bitlere göre daha fazla bilgi depolayabiliyor. Tek bir kübit iki, üç kübit sekiz, dört kübit 16 paha depolayabiliyor ve bu bu biçimde devam ediyor. Kübit sayısı arttıkça depolayabileceği bilgi kapasitesi üstel olarak artıyor.

Ve fizikçiler artık, bilgileri üç düğüm içinde ışınlamayı başardı. Daha evvel, bu sırf iki düğüm içinde yapılabilmişti. Bu deneyle bilim insanları, birden çok nokta içinde kübit ışınlamanın gerçekleştirilebileceğini belirttiler. Ekibi denetleyen Delft fizikçisi Ronald HansonArtık laboratuvarda küçük kuantum ağları inşa ediyoruz” diyor. Bu ağları birleştirip çabucak sonrasındasında bir kuantum internet ağı inşa etmek mümkün olabilecek.

Düğümler içinde iletken gereç olmadığından, kuantum internet, dataları kaybetmeden düğümler içinde sağlam bir biçimde, anında transfere müsaade veriyor. Bu sistemin çalışma formu, “kuantum dolanıklığı” olarak isimlendiriliyor. Bir kuantum sisteminin durumundaki bir değişiklik, dolanık olan öteki uzak kuantum sisteminde de anında gerçekleşiyor. Yani ortalarında uzak bir uzaklık olsa bile, bu sistemler birbirinin birebiri üzere, eş vakitli çalışıyor.