Besin dalı palm yağına kilitlendi

bencede

New member
Rabobank Kıdemli Analisti Oscar Tjakra mevzuyla ilgili, “Bu yasak, global yağ kıtlığı problemini epey daha kötüleştirecek ve meblağları artıracak” değerlendirmesini yaptı. Paketli besinler başta olmak üzere besin kesiminin kıymetli bir girdisi olan palm yağına ait Mutfak Eserleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Lideri Ebru Akdağ ise “Türkiye, palm yağının neredeyse tamamını Malezya’dan alıyor.

Malezya’dan üretim ve tedarikte sorun olmayacağı bildirisini aldık. Lakin mart ayında palm yağında gümrük vergisi sıfırlanmıştı, mühlet 30 Haziran’da sona eriyor. Şayet karar uzatılmazsa, bu durum fiyat artışlarına niye olabilir ve tüm besin bölümünü olumsuz etkileyebilir” diye konuştu. Geçen yıl 700 bin ton palm yağı ithal eden Türkiye, palm yağının neredeyse tamamını Malezya’dan alsa da haziran ayında, palm yağında sıfır gümrük vergisi sonucunın sona erecek olması, besin sanayicilerinde fiyat artış beklentisine niye oldu.

‘SORUN YOK’ BİLDİRİSİ

Endonezya, palm yağında en büyük kelam sahibi ülke olarak biliniyor. Palm yağında global arzın yüzde 60’ından sorumlu olan Endonezya, sürdürülebilir üretim kelam konusu olduğunda ise en yakın rakibi Malezya’nın gerisinde kalıyor. MÜMSAD Lideri Akdağ, Türkiye’nin Malezya’yla hür ticaret muahedesi olduğunu ve gümrük vergisinin Endonezya’ya nazaran daha düşük olduğunu belirterek, “Malezya’nın tercih edilmesinde kalite faktörü de var. Endonezya esasen son periyotta ihracat kısıtları uyguluyordu, artık daha sert bir tedbir almış oldu. Geçtiğimiz günlerde Malezya Tarım Bakanı, birlikteindeki heyetle Türkiye’de görüşmelerde bulundu. Benim de katıldığım görüşmelerde bize, üretim ve tedarikte sorun olmayacağı açıklandı” yorumunda bulundu.

ÜRETİM 77 MİLYON TONA ÇIKABİLİR

PALM yağı dünyada en hayli tüketilen bitkisel yağ çeşidi olarak kabul ediliyor ve besin bölümü için kıymetli bir yere sahip. 2020 yılında global palm yağı üretimi 73 milyon ton olurken, üretimin bu yıl 77 milyon tona çıkması bekleniyor. Rabobank Kıdemli Analisti Oscar Tjakra, Endonezya’nın sonucunın tesirlerini bakılırsabilmek için vakte muhtaçlık olduğunu belirterek, “İhracat yasağının ne kadar önemli sonuçları olacağı, bu yasağın ne kadar uzun olduğuna bağlı olacak. Kısa vadede bitkisel yağ meblağlarının yüksek düzeylerde olduğunu gorebiliriz. Bu durum besin kesimini de etkileyecektir” diye konuştu.