Bakan Varank: Bilanço limitini 250 milyon liraya çıkardık

bencede

New member
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Amasya’nın Merzifon ilçesinde 20 fabrikanın toplu açılış merasimine katıldı. Bakan Varak merasimde yaptığı konuşmada, Merzifon OSB’deki 20 yeni fabrika, OSB hizmet binası, kurs merkezi, anaokulu ve caminin güzel olması temennisinde bulundu. 2019 yılında burada fabrikaların temellerini attıklarını hatırlatan Varank, “Temennilerde bulunmuştuk. Artık bu temennilerin hayata geçtiğini kanlı canlı bir biçimde görmek bizlere gurur veriyor. Yatırım fiyatları 5 milyon liradan 150 milyon liraya kadar 20 fabrikanın açılışı için buradayız. Medikalden beyaz eşyaya, tarım aletlerinden hazır giysiye toplamda 457 milyon liralık yatırım fiyatına sahip bu fabrikalar, bin 557 kardeşimize ekmek kapısı olacak. Ülkemizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat rotasında yoluna devam etmesinde rol oynayacak. Alışılmış, bu vesileyle bir teşekkürü de buradaki sanayicimiz, girişimcilerimiz hak ediyor. Ülkemiz üstündeki tüm dezenformasyonlara, tüm karalamalara karşın, inançla, aşkla, adanmışlıkla Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan firmalarımızı, girişimcilerimizi, sanayicilerimizi canı gönülden kutluyorum. goreceksiniz hem sizler hem ülkemiz kazanacak” diye konuştu.

Son 19 yılda Amasya’daki OSB’lerin altyapı projeleri için 93 milyon lira kredi takviyesi sağladıklarını açıklayan Varank, “Bakınız bizdilk evvel Amasya’da 2 OSB’de -32 parselde- üretim yapılıyordu, istihdam sayısı yalnızca 620’ydi. Artık bu sayı 4 OSB’de -118 parsele- 8 bin istihdama çıktı” ayrıntılarını verdi.

TOPYEKUN KALKINMA

“Biz, Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Ulusal Teknoloji Atağı ile topyekun kalkınmayı hedefliyoruz” diyen Bakan Varank şöyleki devam etti: “Refahı yurdumuzun tüm sathına yaymanın gayretini veriyoruz. İşte bu yüzden yalnızca İstanbul’un, Ankara’nın, Kocaeli’nin, Bursa’nın yahut İzmir’in başarılarıyla övünemeyiz. Kalkınmamızı vilayetler bölgeler üzerinden kurgulayamayız. Şayet ki büyük ve kuvvetli Türkiye amacına ulaşacaksak bunu daima birlikte başaracağız. Batısından doğusuna, kuzeyinden günebir daha tüm illerimizle bunu yapacağız. Amasya’mız ile birlikte ulaşacağız. Bakınız biz salgınla, savaşlarla, krizlerle dünyanın durma noktasına geldiği bir vakitte açılışlardan açılışlara koşuyoruz. Ulaştırmadan tarıma, sağlıktan besine, etraftan endüstriye tüm Türkiye’nin ve Amasya’nın kalkınması için canımızı dişimize takıyoruz. Amasya’ya yapılan bölünmüş yolların, havalimanın, gelişen haberleşme altyapılarının, sıhhat hizmetlerinin en yakın şahitleri sizlersiniz.”

“AMASYA’YA YAKIŞMIYOR”

Günümüzde AR-GE ve inovasyonun rekabetçiliğin en temel teminatı olduğuna dikkat çeken Varan, Amasya’da ‘teknoloji geliştirme bölgesi’ olmamasını eleştirerek, “Biz bu noktada girişimcilerimizi, sanayicimizi her vakit cesaretlendiriyoruz. Amasyalı sanayicilerimize kapılarımızı arkasına kadar açıyoruz. Lakin şunu açık yüreklilikle söylemem gerekiyor: Amasya sanayicilerinin AR-GE konusundaki teşebbüsleri, yaklaşımları istediğimiz düzeyde değil. Ben bir hususu daima hatırlatıyorum. Bakınız eskimiş, köhne, klasikleşmiş biçimleri unutmak zorundasınız. Her gün; iş süreçlerinde, eserlerde, pazarlama formlarında nasıl yenilik yapabilirim diye düşünmelisiniz. Araştırma, geliştirme, yenilikçilik olmadan üç yıl gidersiniz, beş yıl gidersiniz fakat daha sonrasında illaki bir yerde tökezlersiniz. Çok acı fakat koskoca Amasya’da maalesef bir ‘teknoloji geliştirme bölgesi’ yok. İşletmelere ilişkin devlet dayanaklı AR-GE merkezi sayısı yalnızca bir. Tasarım merkezi sayısı da bir. Bu sayılar inanın Amasya’ya yakışmıyor. Bizim AR-GE noktasında kapsamlı dayanaklarımız var. Az evvel de söylemiş oldum: Bizim kapımız sizlere sonuna kadar açık. Bize gelin, biz sizin bu eksiklerinizi giderelim. Sizlere dayanak olalım” sözlerini kullandı.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ TENKİTLERİNE YANIT

Bu ülkeye nitekim gönül vermiş olanların Cumhurbaşkanı’nın yanında yer alması gerektiğini vurgulayan Bakan Varank, “Sanayi, AR-GE, girişimcilik, teknoloji mevzularında bu ülkeyi ileri taşıması gerekiyor. Zira günümüzde bir ülkenin prestiji sahip olduğu teknolojisiyle, sanayi altyapısıyla ölçülüyor. Doğal, bu vakitte iktisatta, endüstride bir kadro zahmetler olduğu hepimizin malumu. Evet, enflasyonist bir ortam var. Bunu aslına bakarsan Cumhurbaşkanımız da tabir ediyor. Lakin bunların tahlili de emin olun bizde! Dün bir tanesi çıkmış diyor ki ‘Çanakkale köprüsünü İstanbullularla İzmirlileri buluşturmak için mi yaptınız. Güya bizim bu kadar görüşme sıkıntımız var.’ Bu bireyler bir de ülke direktörün peşine düşüyorlar. Allah aşkına siz geçmişte olduğu üzere yerli ve ulusal projelerin önüne takoz olarak mı yöneteceksiniz bu ülkeyi? Bunları söylemekten inanın hicap ediyorum ancak bunların nitekim kalpleri mühürlenmiş, zihinleri bulanmış ve bu halet-i ruhiyenin kararı olarak da lisanları zehirli bir hale gelmiş. Biz diyoruz ki, bugünler de aşılacak, bugünler de geçecek. Ortaya koyduğumuz iktisat programı ile Allah’ın müsaadesiyle bu güçlü vakit içinderı da atlatacağız. Siz kâfi ki bugüne kadar attığınız her adımda sizlerin yanında olmuş Hükümetlerimize güvenmeye devam edin. Yatırımlarınıza devam edin. Hem sizler kazanın birebir vakitte ülkemiz kazansın” biçiminde konuştu.

KOBİ MUŞTUSU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasının sonunda muştusu vererek, “Sözlerime son vermedilk evvel işletmelerimizle alakalı kıymetli bir haberi paylaşmak istiyorum. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yani KOBİ’lerin tarifini güncelledik. KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı yahut mali bilanço limitini, 125 milyon liradan 250 milyon liraya çıkardık. İş hacimleri genişleyen, ciro ve bilançoları artan işletmelerimiz -bu değişiklikle birlikte tekrar KOBİ statüsü kazanarak- KOBİ takviyelerinden faydalanabilecekler” açıklamasında bulundu.

Konuşmasının akabinde Bakan Varank’a, Amasya Valisi Mustafa Masatlı tarafınca Amasya elması armağan edildi. sonrasındasında kurdele kesilerek 20 fabrikanın toplu açılışı yapıldı. Açılıştan daha sonra Orman Haftası sebebiyle bölgedeki alana 6 bin 500 fidan dikildi.