bencede
New member
Yetki dokümanı alan kuyumcularla ilgili bilgiler veren İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Lideri Mustafa Atayık, geçtiğimiz yıl İstanbul’da 3 bin 600 şahsa doküman verildiğini söylemiş oldu. Tüm kuyumcuları mevzuyla ilgili bilgilendirdiklerini belirten Atayık, “hiç bir kuyumcumuzun mağdur olmaması için Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) nezdinde yapığımız çalışmalarla Muhsin Ertuğrul Mesleksel Eğitim Merkezi ile bir arada Ustalık-Çıraklık marifet imtihanlarını yapıyoruz.Ayrıca, Oda’mızda Mesleksel Yeterlilik (MYK) İmtihanları devam ediyor. Meslektaş-larımız, kalfalık olmaksızın MYK Sınavı’na girerek direkt ustalık imtihanına katılabilir. 2022 yılında Oda’mız bünyesindeki atölyelerde ve dersliklerde 3 bin meslektaşımıza kalfalık-ustalık, 600 şahsa de MYK evrakı verdik” dedi. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Lideri Burak Yakın ise, “Kuyumcular çoklukla, babadan ya da dededen meslek yahut çıraklığını yapmış bireylerdir. Bu yüzden yetki dokümanı, kurumsallaşmak manasında gerçekleştiği için kıymetli bir adım. Ön eğitimi aldırıp, aslında sizi okullu yapıyorlar” sözlerini kullandı.
Kuyumculuk kesimi 2022 yılını 5 milyar 855 milyon dolarlık ihracatla kapattı. ve gümüş ihracatı bundan evvelki yıla nazaran yüzde 7, pırlantalı mücevher ihracatı ise yüzde 33 oranında yükseldi. Salgının etkisinin azalması ve turist yoğunluğunun artmasıyla bir arada bölüm iç piyasayı da hareketli geçirdi. İKO Bakanı Atayık, 2023’te büyük beklentiler içerisinde olduklarını belirterek, “Seçimi de hesaba kattığımızda bilhassa haziran daha sonrası düğün döneminde alışveriş için verimli bir devir bekliyoruz” dedi.
Kuyumculuk kesimi 2022 yılını 5 milyar 855 milyon dolarlık ihracatla kapattı. ve gümüş ihracatı bundan evvelki yıla nazaran yüzde 7, pırlantalı mücevher ihracatı ise yüzde 33 oranında yükseldi. Salgının etkisinin azalması ve turist yoğunluğunun artmasıyla bir arada bölüm iç piyasayı da hareketli geçirdi. İKO Bakanı Atayık, 2023’te büyük beklentiler içerisinde olduklarını belirterek, “Seçimi de hesaba kattığımızda bilhassa haziran daha sonrası düğün döneminde alışveriş için verimli bir devir bekliyoruz” dedi.